Skip to main content

Marcel Brandts

Marcel Brandts

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Burgerraadslid

Taakvelden:

  • Naaste omgeving zoals Chemelot
  • Klimaatadaptatie en Waterbeheer
  • Duurzaamheid, energietransitie, het groene net

Graag wil ik mij even voorstellen:

Mijn naam is Marcel Brandts en geboren en getogen in Elsloo. Inmiddels niet alleen vader maar ook opa van 3 kleindochters. Dat geeft het leven toch wat extra kleur. Na een kleine 20 jaar gewoond te hebben in de Maarten Trompstraat (Elsloo), inmiddels verhuisd naar de Stationsstraat (Elsloo). Een straat die niet onbekend was omdat ik er niet alleen geboren ben en mijn oma een kruidenierszaak uitbaatte, maar waarvan ik me ook herinner dat ik als kleuter naar de kleuterschool liep in het Patronaat. Net als het spelen op de voormalige tennisbaan van het kasteel Elsloo onder langs de “Wieert”.

Beroepshalve ben ik altijd werkzaam geweest in technische functies waarvan 30 jaar bij (gemeentelijke) energiebedrijven met als laatste de overgang naar Essent. Nadat ik verschillende functies heb mogen bekleden kon ik in 2009 op 55-jarige leeftijd met een regeling mijn eigen energieadvies bureau opstarten. Deels ingegeven doordat de werkgever geen heil meer zag in het leveren van een stuk technische ondersteuning aan energieverbruikers. Een in mijn ogen verkeerde keuze maar het opende wel de deuren voor mijn eigen bedrijf. Dat er behoefte was en is aan ondersteuning op meerdere vlakken van energieverbruik werd al snel helder maar wordt tegenwoordig nog duidelijker. Neem bijvoorbeeld de gemeentelijke organisaties. Daarvan wordt veel verwacht als het gaat om beleid inzake het minder belasten van het milieu met broeikasgassen. Een taak overigens, die ik vind, ook daar hoort maar waar de vraag overheerst of dat wel allemaal gaat lukken.

De toekomst naar een beter milieu vraagt niet alleen een visie maar ook deskundigheid. Hierbij is het volgens mij zeker aan de orde dat de burger de maximale inzet van de gemeente mag eisen zodat verantwoorde keuzes worden gemaakt. De kranten en het nieuws spreken voortdurend over zon en wind maar ook andere ontwikkelingen zoals waterstof en de energie die daaruit gehaald kan worden.

Hoe matched het belang van de burger met het op te tuigen beleid van de gemeente? Heel dichtbij hebben we een groot industrieterrein met meerdere partijen die aanzienlijke hoeveelheden energie verbruiken. Hoe kan het dat hier al jaren wordt toegestaan dat er minder regels gelden dan voor andere kleinere bedrijven of zelfs de burger? Waarom geen windmolens plaatsen want een storende factor hiervan op dit terrein met al zijn fabrieken hoef je niet te verwachten. Wachten op de goede intenties van deze bedrijven kan wel eens lang gaan duren. Zeker er zijn initiatieven maar als die bedrijven echt willen dan is het zo geregeld. Kijk maar naar hun commerciële belangen. Die worden optimaal bediend.

Dan het gebruik van zonne-energie. Schaarse landbouwgrond opofferen of toch maar gebruik maken van daken of “afgekeurde” gronden zoals voormalige vuilstort en gif deponieën, het overkappen van terreinen of zelfs drijvende zonneparken. Creatief denken laat zien dat het helemaal niet nodig is kostbare landbouwgronden op te offeren. Vaak buitenlandse investeerders azen op voor hen geschikte terreinen want een zonnepark levert naast duurzame elektriciteit ook winst. Maar wie draait op voor de gevolgschade in de toekomst? Het vergroten van de hittestress (uitstralen warmte door oppervlakken), wat bij landbouwgrond veel lager is dan bebouwd oppervlak, is voor deze partijen niet belangrijk maar wel de winstgevendheid. Zeker in de gebouwde omgeving is het lastiger zonnepanelen te installeren maar er zijn ook voordelen. Bijvoorbeeld hebben we de afgelopen jaren ervaren dat hittestress een toenemend probleem is. Er zijn studies waarbij blijkt dat vooral ouderen veel hinder en zelfs nog erger (gaan) ondervinden van dit probleem. Panelen op daken vergroten de hittestress niet. Verschraling van de grond onder de panelen is een feit. Let wel, ik ben absoluut niet tegen het gebruik van zonne- en windenergie maar dan wel op een voor de burger acceptabele wijze.

Je ziet nu al dat steeds meer bewoners hun eigen energievoorziening willen en niet meer, of nauwelijks, afhankelijk zijn van grote spelers. Welke kansen biedt dat voor de burger en het milieu? Zo komen er de in de nabije toekomst veel nieuwe ontwikkelingen op het pad van de burger want uiteindelijk bestaat onze samenleving uit mensen en zijn naar mijn mening bedrijven daarin niet leidend maar dienend. Grote bedrijven met hun directies en raden van bestuur hebben echter een andere mening. Dat is voor mij onbegrijpelijk. Je ziet wel een langzame verandering maar dit gaat naar mijn mening veel te langzaam.

Daarom dan ook dat ik mijn kennis en ervaring wil inzetten om zoveel mogelijk informatie te geven en proberen de vinger aan de pols te houden om het belang van de burgers van Stein zoveel mogelijk te waarborgen.

Uiteraard wil ik iedereen die kennis wil maken of zijn mening of kennis wil delen graag uitnodigen contact op te nemen. Uiteindelijk is de wereld van ons allemaal en moeten we zorgen dat we deze leefbaar achterlaten voor ons nageslacht.