Skip to main content

CMB te gast bij streekomroep Bie Os

Raadsleden Willem Thewissen en Ingrid van Es waren afgelopen zondag 4 september 2022 te gast bij lokale omroep 'Bie Os'. Zij gingen daarin onder meer in op de inloopavonden 'Kom èns op bezeuk bie 't CMB' alsook het thema 'Democratie in optima forma'. 

CMB is voorstander van het afschaffen van een geregisseerde macht (coalitie) en een minderheid (oppositie) die de tegenmacht vormt. Naast afschaffing van dit bestuursmodel in Stein staat CMB voor de (her)introductie van één gezamenlijke raad met een afspiegelingscollege. Oftewel, een gemeentebestuur dat is samengesteld uit alle fracties van enige omvang uit de gemeenteraad en wel naar evenredigheid.

Stemmen in de gemeenteraad moet geen strategisch proces zijn. Dan is het immers zomaar mogelijk dat een besluit steunt op een zogenaamde meerderheid die in de kern geen meerderheid is. Is het niet het meest democratisch, transparant en eerlijk als alle gekozen raadsleden één groep vormen? Dat ze - idealiter -, allemaal samen “de macht” vormen met een tegenmacht die, indien aan de orde, bij bepaalde punten van nature ontstaat? Gewoon de meeste stemmen gelden. Dan staat ieder raadslid voor zijn of haar zaak en kan doen waar de stemmer zich in herkent. Dan kunnen de door partijen gedane beloften optimaal gestand worden gedaan.

Stelt u zich eens voor. Vooraf het oor te luister leggen bij de wensen van de Steindenaren. Die wensen kunnen natuurlijk verschillen. Vervolgens kunnen de volksvertegenwoordigers in de raad zo democratisch als maar kan knopen doorhakken. Te mooi om waar te zijn? Het is een ideaalbeeld, wellicht niet direct en zomaar te realiseren, maar wij geloven erin en staat ervoor.

Het interview luistert u terug via deze link (Forum op Zondag eerste uur): https://www.bieos-omroep.nl/forum-op-zondag-terugluisteren/ 

 

Meer in deze categorie