Skip to main content

Aanvullende raadsvragen inzake vliegenoverlast

Restafval PVC op bedrijventerrein volledig in strijd met hinderwet en milieuwetgeving. CMB eiste met spoed passende maatregelen te nemen door het college van B&W te Stein

Elsloo 17-11-2017
Aan het college van B en W te Stein

Geacht college,

Bij brief van 5-11-2017 heb ik U op basis van diverse signalen die mij bereikt hebben vanuit de directe woonomgeving nabij het Businesspark, in kennis gesteld van een meer dan normale aanwezigheid van vliegen die het woon en leefmilieu niet ten goede kwam.

Deze overlast deed zich met name voor in de directe woonomgeving van het Businesspark in de buurt Aronskelk en omgeving als ook in de buurt Nieuwdorp.

Gelet op de zeer storende overlast welke grote groepen inwoners kennelijk (reeds langer) ervaren hebben, alsook gelet op de mogelijke gezondheidsrisico’s welke door die overlast veroorzaakt kunnen worden heb ik bij de burgemeester aangedrongen om passende maatregelen te nemen met als doel een einde te maken aan deze zeer ongewenste situatie.
Inmiddels is ons uit nader ontvangen berichten van inwoners duidelijk dat er al langer overlast ervaren wordt en ook is ons gebleken dat inwoners deze storende overlast kenbaar gemaakt hebben bij de gemeente.

N a v deze signalen heeft er kennelijk ook een onderzoek door de gemeente plaatsgevonden .
Vreemd is daarbij dat dit onderzoek zich kennelijk enkel heeft beperkt tot plaatsen op het betreffende bedrijventerrein waar stilstaand water aanwezig was en waarvan men op voorhand zou mogen aannemen dat er wel muggen maar zeker geen grote hoeveelheden vliegen zijn.

Het heeft ons bovendien zeer verwonderd dat het college welke toch op de hoogte geweest moest zijn van het feit dat aan de rand van het Businesspark grote hoeveelheden restafval PVC waren opgeslagen, aldaar kennelijk geen onderzoek gedaan heeft of laten doen op deze bedrijfslocatie.

Wanneer men ook op deze locatie onderzoek gedaan zou hebben zou men op zijn minst hebben kunnen vaststellen dat dit restafval een wel zeer grote aantrekkingskracht heeft voor vliegen.

Voor ons als CMB is in elk geval wel duidelijk dat grote hoeveelheden restafval zeker als die in de openlucht zijn opgeslagen in combinatie met warmere weerstemperaturen een broeinest vormen voor ongedierte en zeker ook voor vliegen.

Gelet op de ingediende klachten en het daarop uitgevoerde onderzoek alsook de berichtgeving welke de gemeente verstrekt heeft aan de inwoners vragen wij ons in alle ernst af waarom het college geen onderzoek gedaan heeft op de bedrijfslocatie waar ook toen al grote hoeveelheden restafval waren opgeslagen?

En ook wensen wij van het college te vernemen sinds wanneer men op de hoogte was van het feit dat op een van de bedrijfsterreinen van het Businesspark restafval PVC in de open lucht werd opgeslagen ?

In de raadsvergadering van 9-nov j.l heb ik een aantal aanvullende vragen gesteld namens de CMB fractie zodat wij ons een goed en helder beeld konden vormen t a v het aldaar opgeslagen restafval. Voor een aantal door ons gevraagde gegevens hadden wij verwacht en hebben daar ook op aangedrongen om deze met de groots mogelijke spoed te krijgen zoals de toezending van de rechtsgeldige vergunning voor de activiteiten van het betreffende bedrijf (reguliere hinderwetsvergunning ) alsook de onderzoeksresultaten van de gemeente en de RUD inzake de uitgevoerde controles en de daaraan ten grondslag liggende rapporten en bevindingen.
Het heeft ons zeer teleurgesteld dat deze stukken welke in principe voorhanden moeten zijn bij de gemeente wij die nog niet ontvangen hebben.

Het nog in bezit hebben van deze stukken betekend niet dat wij zelf passief blijven toekijken maar zelf ook al actief het nodige onderzoek hebben gedaan.

Uit de informatie welke ons bereikt heeft alsook uit eigen waarnemingen zijn de reeds langer aanwezige hoeveelheden opgeslagen restafvalstoffen volstrekt in strijd zijn met de voor dit terrein vergunde hoeveelheid welke maximaal mag worden opgeslagen 100 Ton.

Sterker nog de hoeveelheden welke er liggen zijn van een gigantische omvang en duidelijk een veelvoud van hetgeen aldaar aan restafval mag worden opgeslagen.

Daarmee zou het bedrijf volstrekt in strijd handelen met de voorschriften welke op het bedrijf van toepassing zijn. Het heeft ons dan ook zeer teleurgesteld dat de gemeente niet eerder controles heeft verricht n.a.v. de klachten en zelf niet al in een eerder stadium zelf tot deze conclusie gekomen is dan had men al eerder handhavend kunnen optreden inzake deze zeer forse overschrijding .

Gelet op de huidige situatie dringen wij er dan ook bij het college op aan omdat er nu sprake lijkt te zijn van een zeer ernstige overtreding van de wettelijke vergunning voorschriften dit met de groots mogelijk spoed ook zelf te beoordelen en bij gebleken overtreding alle noodzakelijke bestuursrechtelijke alsook strafrechtelijke maatregelen te nemen die noodzakelijk zijn om op zeer korte termijn een definitief einde te maken aan deze wel zeer ongewenste en ook onaanvaardbare situatie.
Wij zullen zoals reeds eerder gesteld deze aangelegenheid constructief alsook kritisch blijven volgen.

Er op vertrouwende dat ons berichtten van de zijde van de gemeente gaan bereiken met als doel deze zeer ongewenste en onaanvaardbare situatie te beëindigen verblijf ik met vriendelijke groeten.

Namens de CMB fractie raadslid Chantal Meijers.