Skip to main content

Raadsvragen t.a.v. de werkwijze gemeente bij overtreden vliegenoverlast

Raadslid Chantal Meijers is verbaasd over de wijze waarop de gemeente haar taak en verantwoordelijkheid neemt inzake de ernstige overtreding van de milieuregels bij een van de bedrijven op het Businesspark te Elsloo

Elsloo 6-12-2017 (ex artikel 155 1e lid gemeentewet en artikel 39 Reglement van Orde)

Aan het college van B en W te Stein.

Geacht college,

Met de nodige verbazing heb ik kennis genomen van de wijze waarop de gemeente haar taak en verantwoordelijkheid neemt inzake de ernstige overtreding van de milieuregels bij een van de bedrijven op het Businesspark in Elsloo.

Allereerst merk ik op dat het mij zeer verbaasd alsook verwonderd heeft dat er van de zijde van de gemeente wordt uitgegaan van de gegevens welke door het bedrijf zelf zijn verschaft over de gigantische hoeveelheden opgeslagen restafval PVC. Blijkens een mededeling van het bedrijf zou het gaan om maar liefst 1100 ton.   Dat is toch aanzienlijk meer dan de 100 ton die de gemeente aan het bedrijf vergund had aan opslag en dit is dan ook een ernstige overtreding.

Dat noch de gemeente noch de RUD zelf geen enkele eigen opname ter plaatse gedaan hebben, getuigd niet van een actief en slagvaardig handhavingsbeleid. Ik verzoek U dan ook per omgaande de definitieve hoeveelheden en aantal balen op te nemen en gelet op de ernst van de zaak een actiever handhavingsbeleid te voeren.

Blijkens de toetsingscriteria inzake het brandgevaar betreffende de opslag van het restafval PVC is men er in de verleende vergunning van uitgegaan dat dit brandbare afval maximaal 100 ton zou worden opgeslagen in containers. Hetgeen logisch zou zijn ter voorkoming van onnodige overlast.

Maar ook dat is niet het geval er is immers sprake van een opslag in de openlucht voor het overgrote deel opgeslagen in balen van 350 kg per stuk maar tevens liggen er ook nog grote hoeveelheden los, dus niet in balen verpakt huishoudelijk restafval PVC op het bedrijfsterrein.  Ook dat is naar mijn mening niet toegestaan.

Het moge duidelijk zijn dat mede door deze vorm van opslag van huishoudelijk restafval PVC er een broeinest ontstaat van ongedierte met alle nadelige gevolgen voor de directe woon en leefomgeving en het heeft mij dan ook zeker niet verwonderd dat er in de directe woon en leefomgeving afhankelijk van de weersomstandigheden een meer dan normaal aantal vliegen aanwezig waren. En er ook diverse klachten van mensen de gemeente bereikt hebben.

In dit kader heeft het mij dan ook zeer bevreemd dat men t a v de klachten van burgers, de RUD en Gemeente wel naar andere oorzaken onderzoek deed zoals ( stil staand water ) of (rioleringsonderhoud) doch weinig of geen gericht onderzoek gedaan hebben naar een van de mogelijke oorzaken, de opslag van zeer grote hoeveelheden huishoudelijk restafval welke tevens ook nog eens waren opgeslagen in strijd was met de verleende vergunning.

Burgers alsook ondergetekende hadden op zijn minst een actiever en slagvaardiger handhavingsbeleid mogen verwachten van het college en mede ter voorkoming van rechtsongelijkheid tussen overtreders van de regels heb ik dan ook er bij herhaling op aangedrongen handhavend op te treden . En de vraag die ik daarbij stel is wat gebeurd er als de aanzienlijke hoeveelheden welke teveel zijn opgeslagen niet zijn verwijderd per 1-1-2018.

Uit de berichten welke ik heb ontvangen is mij gebleken dat het bedrijf een nieuwe vergunning heeft aangevraagd, en omdat mij de inhoud van deze aanvraag niet bekend is heb ik daarom om een kopie van deze aanvraag verzocht. Zodat ik mij een goed en helder beeld kan verschaffen, of die nieuwe vergunning soms te maken heeft met een uitbreiding van de naar mijn mening zeer omstreden en onaanvaardbare open opslag van huishoudelijke restafval aldaar.

Mocht dit zo zijn dan dring ik er bij het college op aan zeer terughoudend te zijn met het mogelijk verruimen van de mogelijkheden voor deze opslag aldaar, omdat eerst duidelijkheid dient te komen over welke gevolgen de reeds vergunde opslag nu al heeft voor de directe woon en leefomgeving.

In afwachting van nader bericht verblijf ik met vriendelijke groeten.

Chantal Meijers raadslid CMB